Luonto- ja aktiviteettimatka Saimaalla, Saimaa Geopark-kohteisiin

Härkäniemen tuvilla rentoudut luonnon helmassa tasokkaassa huvilassa, saunot ja uit. Huvilaltasi on helppo tehdä päiväretkiä Saimaa Geoparkin kansainvälisesti arvokkaisiin kohteisiin.

Saimaan järvet, kalliovuoret ja karut luodot muodostavat huikean kauniin järvimaiseman. Näillä sijoilla on asuttu, eletty ja harjoitettu kauppaa jo vuosisatoja. Härkäniemen tasokkaissa huviloissa majoitut järven rannalla ja lähellä on useita Saimaa Geopark -kohteita. Niihin pääset autolla tai vuokraamalla sähköpyörän. Päivän päätteeksi saunot, uit ja nautit lähiluonnosta.

Saimaa Geopark -kohteista Mikkelin Urpolan luontokeskus esittelee alueen historiaa ja muita Geopark -kohteita. Lähiluontoon sukellat vanhan myllymiljöön tuntumassa polveilevalla luontopolulla. Jäätikköjokitunneleissa virranneiden sulamisvesien seurauksena syntynyt Pursialan hiidenkirnu on yksi Suomen suurimmista.

Luonterin rannalla kohoaa Savon Sveitsiksi kutsuttu Neitvuori. Jylhän vuoren laelta avautuu näyttävä järvimaisema, joka hakee kauneudessaan vertaistaan. Neitvuoren monipuoliset retkeilyreitit mahdollistavat eri pituisille patikkaretkille. Neitvuorella viivyt koko päivän retkeillen sen rinteillä ja kallioilla.

Ohjelma

1. pv Saapuminen tuville ja majoittuminen

Arki jää kauas taakse kun lämmität iltapuhteella saunan ja siirryt mökkitunnelmaan saunoen, uiden lempeässä järvivedessä ja nauttien läheisten seurasta. Uni tulee helposti.

2. pv Tutustumisretki Mikkelin Saimaa Geopark-kohteisiin, omatoiminen/opastettu

Mikkelin vanhimmassa asuinrakennuksessa toimiva Urpolan luontokeskus on myös Saimaa Geoparkin opastuskeskus. Luontokeskuksen luontopolulla astut toisenlaiseen maailmaan. Rehevät lehdot tarjoavat kodin monille linnuille ja pikkunisäkkäille. Hyvällä onnella voi nähdä vilauksen saukosta tai koskikarasta. Polulle voi ottaa omat eväät mukaan tai paistaa makkaraa nuotiopaikalla. Mikkelipuisto on pääosin jäätikköjoen kerrostaman harjujakson päällä, joka jatkuu aina toiselle Saimaa Geopark-paikkakunnalle, Savitaipaleelle asti. Lounastauon jälkeen jatka vielä Pursialan hiidenkirnulle (Saimaa Geopark) ihmettelemään yhtä Suomen suurimmista hiidenkirnuista.

Illalla on aika nauttia taas saunasta, uimisesta ja rentouttavasta mökkielämästä suomalaiseen tapaan.

3. pv Neitvuoren lumoissa -retkeilypäivä, omatoiminen/opastettu

Jylhä Neitvuori on ehdottomasti nähtävä. Sen laelta avautuu lumoava järvi- ja vaaramaisema saimaannorpan kotiseudulle. Kierrä vähintään suosituin retkeilyreitti ”Hiijje silimukka” (Hiidensilmukka, 4 km). Seuraavaksi suuntaat Anttolanhoviin lounaalle. Katsasta lounaan jälkeen Saimaa Geopark -kohde Matinmäen drumliinikilpi, jota kiertää merkitty luontopolku. Polun varrella voi drumliinien, silokallioiden ja siirtolohkareiden lisäksi ihmetellä jääkauden aikana jään virtauksen sirpinmuotoiseksi kuluttamaa, nyt jo soistunutta Harakkalampea. Ollinmäen viinitilalla piipahdat maistelemassa paikallisia viinejä. Illalla päiväretken hiet ja pölyt pyyhkiytyvät pois saunan pehmeissä löylyissä.

4. pv Saimaa Geopark-kohteet Astuvansalmen kalliomaalaukset ja Ristiinan Brahenlinna, omatoiminen tai opastettuna

tai jatkaa

5. pv Repoveden kansallispuisto
6. pv Leivonmäen kansallispuisto
7. pv Savonlinna ja Linnansaaren kansallispuisto