Koe kaunis Saimaa, järvien, saarten ja luotojen maisema pyöräillen, meloen ja vesillä retkeillen. Näe historiallinen kulttuurimaisema ja nauti perinteisestä vieraanvaraisuudesta.

Järvien, saarten ja kallioiden labyrintti – koe huikaisevan kaunis Saimaan vesistö

Satoja miljoonia vuosia sitten maanvoima synnytti muinaisen vuoriston, joka vuosimiljoonien aikana kului hiekaksi Saimaan rannoille. Syntyi mosaiikkimainen maisema, syntyivät vedet ja kalliot sekä maa- ja metsäalueet. Lopulta Saimaasta muodostui järviallas. Jalkojemme alla maa kohoaa yhä ja rantaviiva muuttuu vähitellen.

Rentoudu keskellä rikasta kulttuurimaisemaa

Saimaan järvialtaiden rikkaat kalavedet ja runsaat riistamaat houkuttelivat metsästäjiä. Aurinkoiset hiekkarannat täyttyivät asukkaista, jotka maalasivat tarinansa rantakallioihin ja kivilohkareisiin. Vesistöjä pitkin kuljettiin metsälle, kalaan ja kaupankäyntiin. Vuosisatojen ajan alue on ollut vuoroin Ruotsin, vuoroin Venäjän valtakunnan osa ennen itsenäistymistä. Maisema on tulvillaan muistoja noista ajoista.

Nauti perinteisestä vieraanvaraisuudesta

Majoituskohteet ovat persoonallisia pienyrityksiä, joiden juuret ovat syvällä Saimaalla. He vastaanottavat vieraansa lämmöllä kertoen Saimaan tarinaa.

Matkaohjelma

1. pv Saapuminen Tuukkalan B&B, Ristiina

Tuukkalan suku on ollut näillä sijoillaan jo 1500 -luvulta lähtien. Vanhojen vesiteiden lähistöllä historiallisessa pihapiirissä siirryt menneeseen aikaan. Talon isäntäväki toivottaa sinut lämpimästi tervetulleeksi ja perehdyttävät talon tapoihin. Uppoudu kävelylenkillä ihailemaan vanhaa, ihmisen käden koskettamaa maalaismaisemaa, ja nauti sen jälkeen saunan pehmeistä löylyistä.

2. pv, pyöräretki Mikkeliin, 56 km

Tuhdin aamiaisen jälkeen pyöräilet pitkin Porrassalmen vanhaa museotietä, joka kulkee pitkin harjua kohti Mikkeliä. Molemmilla puolin avautuvat kauniit maisemat. Porrassalmentie on vanha kulkureitti, joka on säilyttänyt vanhan linjauksen jo 200 vuoden ajan. Mikkelissä on runsaasti nähtävää ja koettavaa. Palatessasi voit poiketa Ristiinan Brahenlinnan raunioilla, joilla voit eläytyä Pietari Brahen aikaan, 1600 -luvulle. Illalla pehmittelet lihaksiasi saunan pehmeissä löylyissä.

3. pv pyörämatka Tuukkalan tila – Kallioniemi 26 km

Edessäsi on monien elämysten päivä, talonpoikaiselämää ja kivikautisia kalliomaalauksia. Ensimmäinen pysähdyspaikka on runsaan 20 km päässä. Pyöräilet keskelle valtakunnallisesti merkittävää talonpoikaiskulttuuriympäristöä, Pien-Toijolan talonpoikaismuseon alueelle (Saimaa Geopark -kohde), joka on ollut samalla suvulla vuodesta 1672 ja jonka kaikki rakennukset ovat alkuperäisillä paikoillaan.  Astu hetkeksi sisälle talonpoikaiseen elämään ja entisaikaiseen idylliin. Seuraava kohde on Astuvansalmen kuuluisat kalliomaalaukset (Saimaa Geopark -kohde), joita katsoessasi ymmärrät kuinka paljon vedenpinta on noista ajoista laskenut. Kalliomaalaukset ovat parhaiten näkyvissä vesitse, ja silloin sinun tarvitsee osallistua opastetulle retkelle. Yövyt historiallisen Kallioniemen aitoissa.

4. pv, Kallioniemi – Nestorinranta, 30 km, lauttamatka Lintusaloon

Mutkitteleva pyöräilyreitti kulkee harjuja pitkin ja vesistöt siintävät molemmin puolin reitin sukeltaessa välillä alas kohti vedenrajaa ja kiiveten taas ylös. Mutta muista, matka ei tapa, vauhti vie voimat mutta sähköpyörällä selvität mäetkin helposti. Kallioniemestä pyöräilet Hurissaloon (26 km) ja ennen lauttamatkaa kannattaa piipahtaa Hurissalon kuuluisassa Salessa vaikkapa kahvilla. Rento lauttamatka Norpalla läpi Lietveden (Saimaa Geopark) lumoavien maisemien kestää noin 40 min. Vastarannalla odottaa Nestorinrannan kuuluisa lettukioski ja matkaa majapaikkaan on vain vajaa kilometri. Nestorinrannassa ympäristössä on runsaasti mielenkiintoista ja rentouttavaa tekemistä sekä pihapiirissä että lähiluonnossa.

5. pv, retki päiväretki historialliseen Rokansaareen, omatoiminen/opastettu, meloen, kirkkoveneellä tai veneellä

Kaunis Rokansaari (Saimaa Geopark) on yksi Saimaan ehdottomista helmistä. Sen maisemia hallitsevat jääkauden sulamisvirtojen synnyttämät harjut, lammet, rantavallit ja -terassit, hiekkarannat, kaunis metsä polkuineen sekä korkealle harjulle kaivetut juoksuhaudat. Heitä kengät pois jalasta, kävele pitkin kattavaa luontopolkuverkostoa ja nauti näkemästäsi. Nestorinrannasta saat eväät mukaan. Ja jos olet onnekas kuuluisa Mallun kuppilakin on avoinna. Retken voi toteuttaa omatoimisesti vuokraamalla kanootin, veneen, venetaksin tai opastettuna esimerkiksi sotahistoria- tai luontoteemalla. Opastetut retket edellyttävät ennakkotilausta.

6. pv pyörämatka Nestorinranta – Puumala, Soroppi, 30 km

Pyöräreitti Puumalaa kulkee kauniin maisematien läpi kumpuilevassa maastossa. Nauti maisemasta ja polje viivytellen, matka on melko mäkinen. Ensimmäinen etappi on Niinisaari, jossa on runsaasti nähtävyyksiä. Vieraile Temolan Viinitilalla ja maistele palkittuja viinejä, kuohuviinejä ja siideriä viinituvassa tai viinitilan upeassa puutarhassa. Niinisaaressa on Liehtalanniemen luonnonsuojelualue (Saimaa Geopark), jonka voit kokea luontopolkuja pitkin. Liehtalanniemen museotilan löydät luonnonkauniilta paikalta keskeltä 22 hehtaarin luonnonsuojelualuetta. Niinisaaresta tehdään myös toukokuussa Saimaannorppa -retkiä. Ruokaile saaren ravintolassa ennen kuin jatkat kohti Puumalaa ylittäen Puumalansalmen (Saimaa Geopark) siltaa pitkin. Puumala on kesäaikaan vilkas kesäkohde, jossa kannattaa viipyä pari yötä. Majoittuminen Majatalo Soropissa, jonka kahvila on kuuluisa herkullisista leivonnaisistaan.

7. pv Puumala, maisemamakupaloja Norppapolku -patikointireitillä

Puumalan keskustasta lähtee kauniista maisemistaan tunnettu Norppapolku (Saimaa Geopark), 13 km pitkä patikointireitti, jota kiertelee pitkin vesistöjen rantoja osin kangasmaastossa ja osin rantakallioilla. Nautit kiireettömästä päivästä retkeillen uimarannoilla ja piknikillä. Puumalan kunnantalolla on tutustumisen arvoinen Saimaa Geopark -näyttely.

8. pv pyörämatka, Soropin majatalo – Pienniemen Taigatila, 32 km

Pyöräreitti kulkee halki kauniiden järvimaisemien kohti Pienniemen Taigatilaa. Matkan varrella on kuuluisa Pistohiekka (Saimaa Geopark), joka toimii myös Spirit Saimaan melonta- ja luontoretkien lähtöpaikkana. Toukokuussa jäiden lähtiessä täältä lähtevät Saimaannorppa -retket joko meloen tai kirkkoveneellä. Retkillä tutustut luontoon ja saimaannorpan elämään. Pistohiekalta jatkat kuuluisaa Lietveden maisematietä pitkin. Pyöräilyreittiä reunustavat komeat kallioseinämät ja vesistöt. Lounaan voit nauttia vaikkapa Sahanlahti Resortin ravintolassa ennen kuin saavut Taigatilalle. Pienniemen Taigatila Haukkovuorien (Saimaa Geopark) kainalossa on Opas-Tiinan retkitila. Tila on ikivanha asuinpaikka Saimaan norppavesien äärellä. Pienniemen Taigatila tarjoaa sinulle retkipedin luonnon helmassa.

9. pv melontaretki Luonterille, opastettu tai omatoiminen

Opas-Tiina on kulkenut näitä salomaita ja vesiä pitkin jo lapsuudestaan. Hän on oppaasi luonnonsaloihin metsiin, vesille ja myös henkiseen hyvinvointiin. Melontaretkellä Tiina vie sinut nauttimaan paikoista, joissa ihmiset ovat voimaantuneet kautta aikojen luonnon rauhoittavasta voimasta. Lähellä on Haukkovuoren luonnonsuojelualue sekä suuret siirtolohkareet, Rakokivet. Pienniemen rannalta voi onnekas päästä bongaamaan uhanalaisen saimaannorpan. Iltapäivällä palaat voimaantuneena takaisin Pienniemeen.

10. pv Pienniemen Taigatila -Härkäniemen Tuvat, 47 km

Pyörämatkan ensimmäinen etappi on Anttolanhovin lomakeskus, jonne pyöräilet vajaassa kahdessa tunnissa. Pienniemestä kannattaa ensin polkea Anttolan keskustaan, jossa on kaunis satama, kylän palvelut ja melonta- ja luontopalveluita ostettavissa.  Anttolanhovin vieressä on Saimaa Geopark -kohde Matinmäen drumliinikilpi, jota kiertää merkitty luontopolku. Polun varrella voi drumliinien, silokallioiden ja siirtolohkareiden lisäksi ihmetellä soistunutta, kaarenmuotoista Harakkalampea. Lampi syntyi, kun luoteesta virtaava jäätikkö kohtasi kalliokohouman.  Tuhdin lounaan jälkeen pyörämatkasi jatkuu kohti Ollinmäen viinitilalle maistelemaan paikallisia viinejä. Sieltä on hyvä pyöräillä kohti Härkäniemen tupia, jonne saavut iltapäivällä.

11. pv omatoiminen pyörä- ja patikointiretki Neitvuorelle, 60 km

Luonterin rannalla kohoaa jylhänä Neitvuori, jota kutsutaan Savon Sveitsiksi. Neitvuoren laelta avautuu lumoava järvimaisema Saimaan norpan kotiseudulle. Maisema hakee komeudessaan vertaistaan. Neitvuoren polkuverkosto mahdollistaa useammankin päivän retkeilyn monipuolisissa maisemissa. Suosituin retkeilyreitti ”Hiijje silimukka” (Hiidensilmukka) on pituudeltaan noin 4 km. Vaaramaisemat hivelevät katsojan silmää.

Illalla nautit saunan lämmöstä ja uimisesta. Päivän pölyt pyyhkiytyvät Saimaan pehmeisiin aaltoihin.

12. pv Kotimatka alkaa

Majoitukset, 11 yötä

 • Tuukkalan tila, B&B, 2 yötä
 • Kallioniemi, 1 yö
 • Nestorinranta, 2 yötä
 • Soropin majatalo, 2 yötä
 • Pienniemen Taigatila, 2 yötä
 • Härkäniemen tuvat, 2 yötä

Hyvä tietää

 • kaikissa majoituskohteissa on pyykinpesumahdollisuus lukuun ottamatta Pienniemen Taigatilaa, jolloin voit pakata minimimäärän matkatavaroita mukaan
 • matkalle voit lähteä esim. tulemalla junalla Mäntyharjulle, josta pyöräilet Tuukkalan tilalle (25 km) tai Mikkelistä (matkaa noin 26 km)
 • myös nouto joko Mikkelistä tai Mäntyharjulta onnistuu samoin palatessa kuljetus Mikkeliin junalle tai bussille
 • Pyörälautta Norppa II lähtee Hurissalosta jo klo 13, varaa lippu etukäteen. Lautta on erittäin suosittu ja usein täynnä. Keskikesällä lauttavuoroja on lauantaisin kaksi edestakaista. Lisätietoja http://visitpuumala.fi/pyoraile_ja_patikoi/saaristoreitti/
 • Saimaannorppa -retkiä tehdään toukokuussa heti jäiden lähdön jälkeen, lisätietoja (tähän Tiinan linkki). Niinisaaresta lähtevät Saimaannorppa-retket https://www.lakelandgte.fi/fi/norpparetket-puumalassa/
 • Opas-Tiinan luontopalveluita on ostettavissa seuraavista paikoista:

Lisämaksusta

 • Astuvansalmen kalliomaalaukset -opastettu retki tilattavissa Kallioniemestä (ravintolakallioniemi.fi)
 • opastettu melonta- tai kirkkoveneretki historialliseen Rokansaareen (www tähän Tiinan linkit). Opastetut veneretket Rokansaareen (www.nestorinranta.fi)
 • venekuljetus tai veneenvuokraus Rokansaareen nestorinranta.fi
 • Melontaretki luontoretki
 • Saimaan Norppa -retki onnistuu keväisin

Pyöränvuokraus (pyörät ja välineet)

Highlights

 • Hurissalon kuuluisassa Sale ja Mallun kuppila ovat esimerkkejä erikoisista ja paikallisesti hyvin tunnetuista saaristolaiskohteista
 • keväisin toteutettavilla saimaannorppa -retkellä tutustut Saimaan luontoon, luonnon kiertokulkuun ja elämään Saimaalla
 • persoonalliset majoituspaikat
 • kansainvälisesti arvokkaat Saimaa Geopark -kohteet kuten esimerkiksi kaunis Rokansaari, joka on yksi Saimaan ehdottomista helmistä unohtamatta Astuvansalmen kalliomaalauksia

Vaativuus

 • keskivaativa, päivämatkat eivät ole pitkiä mutta osin mäkisiä. On hyvä muistaa, että pitämällä leppoisan vauhdin, kunnolliset tauot ja tankkaamalla sekä ruokaa että juomaa jaksaa enemmän ja yllättävän pitkiäkin päivämatkoja
 • sähköpyörä tekee matkasta helpon ja hauskan

Turvallisuus

 • aja tien pientareella oikeaa laitaa pitkin, älä koskaan keskellä tietä. Matka kulkee pääosin autoliikenneteitä pitkin. Tiet voivat osin olla vilkkaasti liikennöityjä.
 • matkalla on joitakin soratieosuuksia